Waarom LIV?

We leven al 75 jaar in vrijheid. De bevrijding in april 1945 verloopt in Drenthe veel moeizamer dan de bezetting vijf jaar eerder. De Duitsers bieden op sommige plaatsen veel verzet. De Canadese, Poolse en Belgische troepen zijn van 6 tot 14 april bezig om geheel Drenthe te bevrijden. Met de Loop in Vrijheid herdenken we deze gebeurtenissen. 

Update: ivm Corona verplaatsen we Loop in Vrijheid naar 21-22-23 augustus 2020 waar we aansluiten bij de Europese herdenkingsdag voor de slachtoffers van het Stalinisme en het Nazisme. Dit word jaarlijks herdacht op 23 augustus. 

De Loop in Vrijheid is een wandel- en bezinningsroute gebaseerd op het Drentse deel van het Westerborkpad. Het totale Westerborkpad is 336 kilometer en loopt van Amsterdam naar Kamp Westerbork in Hooghalen. Het pad is ontwikkeld door Jan Dokter uit Hoorn ter nagedachtenis aan zijn gedeporteerde familieleden.

Je wandelt niet alleen langs de spoorlijnen, maar ziet ook historische sporen en gedenkplaatsen, zoals onderduikadressen. Tijdens het evenement Loop in Vrijheid zijn er diverse stops waar je meer te weten kunt komen over het verleden. De route bied de mogelijkheid om al wandelend, vrijheid te herdenken, te beseffen en te beleven.

Enkele hoogtepunten:

Proloog 21 augustus Meppel: Start bij luistersteen | stadsgidsen vertellen over de gebeurtenissen 75 jaar geleden op de route door het centrum.

Zaterdag 22 augustus: Pop-up museum| Meppeler Mannenkoor| Bartho Braat en Maurice Mulderij |Battlefield Tours |True Color Choir| World Servants| Historische Verenigingen

Zondag 23 augustus: Herinneren & Bezinnen middels foto, film, verhalen en luisterfragmenten. Tevens Europese herdenkingsdag voor de slachtoffers van het Stalinisme en het Nazisme.

De wandeltocht neemt je mee door de prachtige natuur van Drenthe, waar je in alle rust kunt herdenken en bezinnen. De route haakt aan bij het verhaal van de bevrijding van Drenthe in 1945. Zondag 23 augustus Europese herdenkingsdag voor de slachtoffers van het Stalinisme en nazisme.  Er is aandacht voor het cultureel erfgoed dat verwijst naar de Tweede Wereldoorlog. Je wordt geinspireerd en gestimuleerd om stil te staan bij de vrijheid in je eigen leven.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

© 2020 alle rechten voorbehouden - Build & hosted with ❤️ by Spesh